AMSTERDAM - Het huren van een goed geïsoleerde woning moet duurder worden en huurders zouden verplicht moeten worden hun woning beter te laten isoleren. Dat bepleiten Jan Terlouw, voorzitter van een energieadviesorgaan, en woningbouwcorporaties vrijdag in het Algemeen Dagblad.

Terlouw ziet het liefst dat de huurprijs wordt verhoogd met het bedrag dat de energienota omlaag gaat na isolatie van de woning.

Ook Peter Boerenfijn van Aedes, de brancheorganisatie van ruim vijfhonderd woningcorporaties, vindt zo'n regeling een goed idee, maar zegt dat hij huurders ertoe niet kan verplichten. Boerenfijn zegt in de krant dat de overheid het moet regelen.

Winst

Sociale huurwoningen zijn over het algemeen slecht geisoleerd. De woningcorporaties geven er liever geen geld aan uit, omdat de winst - een lagere energierekening - uitsluitend naar de huurder gaat. "Maar als een corporatie meer geld kan vragen voor een zuinig huis, verandert de zaak," meent oud-D66-leider en schrijver Terlouw.

Energieverbruik

Oud-D66-leider Terlouw is voorzitter van het platform Energiebesparing in de gebouwde omgeving, een adviesorgaan van bedrijven en overheden. Door goedkope huurwoningen en oude gebouwen te isoleren kan volgens hem het energieverbruik in Nederland met 30 procent omlaag.