AMSTERDAM - ABN Amro schrapt ongeveer negenhonderd banen in de Verenigde Staten. Daarmee wil de bank meer kosten besparen. Dat liet het bankconcern donderdag weten.

Het gaat om ongeveer 5 procent van het totaal aantal banen in de Verenigde Staten. De reductie zal gevolgen hebben voor dochterbedrijf LaSalle Bank, maar ook voor andere onderdelen van ABN Amro in Amerika.

ABN Amro noemt de ingreep "een strategische beslissing". De banen vervallen voor halverwege volgend jaar. Details over het besluit geeft ABN Amro in februari, als de jaarresultaten worden gepubliceerd.

Winstcijfers

De ingreep komt niet geheel als een verrassing. In oktober toonde bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zich al niet tevreden over de winstcijfers over de eerste negen maanden. ABN Amro maakte toen bekend ruim vijfhonderd banen te schrappen op het hoofdkantoor.

Groenink beloofde aanvullende maatregelen. Het schrappen van banen past binnen de belofte van ABN Amro om de kosten volgend jaar structureel met 900 miljoen te verlagen. Eind dit jaar denkt ABN Amro daarvan 300 miljoen euro te hebben gerealiseerd.