ZOETERMEER - De Hollandse pot heeft steeds meer afgedaan bij mensen die buiten de deur eten. De populariteit van de buitenlandse keuken, en dan vooral de Zuid-Europese, groeit gestaag in Nederland. Het afgelopen jaar is het marktaandeel van 'exotische' eetgelegenheden gestegen tot boven de 50 procent (51,1 procent).

Dat blijkt uit cijfers die het Bedrijfsschap Horeca en Catering samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt. Het marktaandeel van de traditionele Nederlands-Franse keuken is in de periode van 30 september 2000 tot oktober dit jaar gedaald met 1,5 procent tot 48,9 procent en is hierdoor nog in ruim 5.800 restaurants te proeven.

In totaal zijn er het afgelopen jaar zo'n 6100 buitenlandse eetgelegenheden geteld. Hiervan heeft de groep Zuid-Europese keukens de grootste groei laten zien met 43,8 procent. Opvallende groeiers waren de Spaanse (20 procent), Egyptische (19,2 procent), Europese (17,1 procent) en Japanse (16,4 procent) eethuizen.

De Chinees-Indische en Italiaanse keuken zijn de meest dominante groep onder buitenlandse restaurants. Met respectievelijk 2240 en etablissementen bepalen zij voor meer dan de helft de smaak van de buitenlandse keuken in Nederland.