AMSTERDAM - Het electronicaconcern Philips en het Taiwanese it-bedrijf Lite-On gaan samenwerken op het gebied van dvd-opname-apparaten. Dat maakten de bedrijven donderdag bekend. Daarmee komt een einde aan de samenwerking tussen gsm-fabrikant BenQ en Philips.

Na bijna vier jaar samenwerking neemt it-bedrijf Lite-On het stokje over in de joint venture die Philips en BenQ hadden. Het bedrijf koopt de 49 procent van de aandelen die BenQ had in het gezamenlijke bedrijf. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

APM

Daarnaast verkoopt Philips zijn fabriek van Automitive Playback Modules (APM) aan Lite-On. APM maakt en levert cd- en dvd-afspeelsystemen voor de auto-industrie. Ook hier werden de financiële details achterwege gelaten. De overige activiteiten van APM, waaronder de onderzoeks- en verkoopafdelingen, worden ondergebracht in het nieuwe samenwerkingsverband met Lite-On.

BenQ

Philips en BenQ begonnen in 2003 aan de samenwerking om snellere dvd-opname-apparaten te ontwikkelen. Ook met Lite-On blijft dat de insteek. De verkoop van de tak door BenQ volgt op reorganisaties die het concern het afgelopen jaar doorvoerde om er financieel weer bovenop te komen. Het sloot onder meer de onderzoeksfaciliteiten in China en verkocht Airoha en de net overgenomen mobiele tak van Siemens in Duitsland.

Octrooien

April dit jaar nam Lite-On de BenQ-divisie over die dvd-opname-apparaten maakt. Daar betaalde Lite-On 30 miljoen euro en 13 procent van zijn aandelen voor, waardoor BenQ de op een na grootste aandeelhouder van het bedrijf werd. Door de overname kreeg Lite-On 27 procent van de markt in handen, zodat het de op een na grootste leverancier werd. Daarnaast kreeg het een aantal belangrijke octrooien en licenties in bezit.