DELFT - Winkeliers in de grensstreek met Duitsland zullen hun omzet de komende maanden fors zien stijgen. De organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland verwacht dat veel Duitsers naar Nederland trekken om aankopen te doen, wanneer per 1 januari de Duitse btw omhoog gaat van 16 naar 19 procent.

Secretaris fiscale zaken Jurgen Warmerdam van MKB Nederland bevestigde donderdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. De omzetstijging kan volgens hem oplopen tot wel 10 procent. Hij baseert dat percentage op ervaringen uit 2001. In dat jaar gebeurde het omgekeerde, toen het Nederlandse hoge btw-tarief van 17,5 naar 19 procent ging.

Witgoed

In Duitsland is het hoge btw-tarief nu nog 16 procent. Vanaf maandag wordt dat gelijk aan het huidige Nederlandse tarief. Toch zullen veel Duitsers dan naar Nederland komen voor de aankoop van zaken als keukens, witgoed, elektronica en benzine, voorziet Warmerdam.

Volgens hem komt dat deels door beeldvorming bij de Oosterburen, die de prijzen in eigen land omhoog zien gaan en in Nederland niet.

Bovendien zijn veel producten in Nederland echt goedkoper omdat Nederlandse ondernemers in de grensstreek na 2001 scherper zijn gaan prijzen om klanten te behouden of weer te trekken.

Bijstellen

Mogelijk vlakt het voordeel voor Nederland na verloop van tijd af, als ook de Duitse winkeliers noodgedwongen hun prijzen naar beneden moeten bijstellen, aldus Warmerdam.

Voor basisbehoeften als brood en melk, maar bijvoorbeeld ook boeken, verandert er niks. Het Duitse lage btw-tarief hiervoor blijft 7 procent. In Nederland is dat 6 procent.