AMSTERDAM - De RDW introduceert op 1 januari 2007 het transitokenteken. Met dit nieuwe tijdelijke kenteken mogen voertuigen zonder (Nederlands) kenteken toch van de weg gebruik maken, zowel in Europa als wereldwijd.

Met dit nieuwe kenteken lost de RDW een groot deel van de doorvoerproblemen voor de voertuig- en exportbranche op.

Het transitokenteken en daarbij behorende bewijs vervangt het zevendaagse kenteken, dat nog tot 1 juli 2007 voor doorvoer gebruikt kan worden. "Het zevendaagse voldeed niet aan de internationale regels", zegt Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. "Maar bij gebrek aan beter gebruikten ondernemers het ook voor vervoer in het buitenland. Bij staandehouding in het buitenland leverde dat natuurlijk problemen op. Met het transitokenteken is dat verleden tijd."

Eisen

Het transitokentekenbewijs voldoet aan de eisen die in internationale verdragen zijn vastgelegd. Daarmee is het transitokentekenbewijs niet alleen geldig in Nederland, maar wereldwijd. Met één Nederlands transitokentekenbewijs kan dus de doorvoer door heel Europa en ook daarbuiten geregeld worden.

Het transitokentekenbewijs kent een vormgeving die afwijkt van de reguliere Nederlandse kentekenbewijzen. Het document, dat 14 dagen geldig is, is uitgerust met hoogwaardige veiligheidskenmerken die ervoor zorgen dat het document moeilijk na te maken is.

Vanaf 1 januari 2007 is meer informatie over het transitokenteken te vinden op transito.rdw.nl.