AMSTERDAM - Er is te weinig toezicht op de particuliere beveilingsbranche, terwijl er over een paar jaar meer beveiligers zijn dan politieagenten. Dat stelt politicoloog Ronald van Steden van de Vrije Universiteit in Amsterdam donderdag in Trouw.

Het aantal werknemers in de beveiligingssector is in tien jaar verdrievoudigd tot dertigduizend. Dat terwijl in Nederland vijftigduizend politieagenten zijn. Volgens Van Steden bestaat er geen goed beeld van het functioneren van deze branche.

Overheid

Niet alleen particulieren doen steeds vaker een beroep op particuliere beveiligingsbedrijven. Ook de overheid huurt hen in voor de beveiliging van winkelcentra, bedrijventerreinen of woonwijken.

Bij het inhuren is volgens de wetenschapper te weinig toezicht op de vereiste vergunningen of op legitimatiebewijzen. Voor bedrijven die het niet nauw nemen met regels en voorschriften is er 'ruimte in de markt', stelt Van Steden.

Strafblad

Zo zou het te makkelijk zijn met een strafblad aan de slag te gaan als beveiliger. Dit terwijl de overheid ook voor de bewaking van gevangenen of de controle van bagage op Schiphol particuliere beveiligers inzet.

De overheid moet strengere eisen stellen aan de beveiligingsbranche. Alleen dan kan het vervagen van de grenzen tussen particulier en publiek toezicht gestopt worden.