AMSTERDAM - De index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets opgeklommen. De AEX stond na een uur handelen op 320 punten: 0,7 procent hoger dan het slot van vrijdag. Vooral banken noteerden beter, met een koersstijging van bijna 2 procent voor de ING Groep als grootste stijger onder de AEX-fondsen.

Beursstemming (video): Getronics valt verder terug.
Verder: Verdwijnend Nedlloyd sterkste stijger.

Beursjournaal (video): Duisenberg tegen oorlog Irak.
Verder: Nedlloyd verdwijnt waarschijnlijk van beurs. ING in nieuwe Chinese joint venture.

De index was de handel maandag lager begonnen onder invloed van koersdalingen vrijdagavond. Kort na de opening roken de koopjesjagers echter hun kansen. In een zeer dunne handel leverden deze aankopen een relatief sterke stijging van de koersen op.

Bij de kleinere fondsen was er een stijging bij vervoerder Nedlloyd van ruim 2 procent. Aanleiding was een interview van topman H. Meijer in Het Financieele Dagblad. Meijer sprak over toenemende drukte op de containerlijnen tussen Europa en Azië en nieuwe kansen voor een beursgang van P&O Nedlloyd, waarbij Nedlloyd zelf van de beurs zou kunnen worden gehaald.

Getronics

Ondanks de lichte winst maandag sluit de AEX het jaar bijna 200 punten lager dan vorig jaar. De index eindigde toen op 506,78 punten. Het grootste koersverlies bij de huidige AEX-fondsen is sindsdien geleden door beleggers met aandelen in automatiseerder Getronics. Het aandeel werd circa 85 procent minder waard.

Alleen de aandelen KPN en DSM vertoonden koerswinst vergeleken met eind december vorig jaar. KPN steeg bijna 9 procent, na eerdere fikse koersdalingen, en chemieconcern DSM klom 3 procent. Buiten de AEX waren er grotere verliezen, tot bijna 100 procent voor de failliete bedrijven KPNQwest en Aino.

Elders in Europa was het beeld in het eerste handelsuur niet anders dan dat van Amsterdam. Alleen Parijs bleef in de min (minus ,2 procent). De beurs van Londen boekte een winst van 0,35 procent. In Frankfurt, waar slechts een halve dag wordt gehandeld, zat de beursindex op een betrekkelijk grote winst van 1,2 procent. Maandag is voor de beurs van Frankfurt de laatste handelsdag van het jaar.

Euro

De euro blijft profiteren van de daling van de dollarkoers. Maandagmorgen stond de koers op 1,0425 dollar tegenover 1,0410 dollar bij het eind van de handel van vrijdag. Tegenover het pond sterling steeg de euro een fractie tot 0,6500.