UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen investeren 433 miljoen euro in een serie nieuwe dubbeldekkers. Het gaat om tweehonderd intercityrijtuigen, die in 2008 en 2009 worden afgeleverd door fabrikant Bombardier. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De nieuwe treinen zijn nodig om het toenemende aantal reizigers op het spoor te verwerken. Nu rijden er 2800 wagons rond in Nederland, met een capaciteit van 240.000 zitplaatsen. De nieuwe dubbeldekkers voegen daar 20.000 stoelen aan toe.

Daarnaast komen er in 2008 nog 13.000 zit- en staanplaatsen bij door de komst van een nieuwe serie Sprinters. NS zet deze treinen in op relatief korte trajecten.

Het afgelopen jaar zag NS het aantal klanten groeien met bijna 7 procent. De Spoorwegen voerden 10 december een nieuwe dienstregeling in, met dagelijks tweehonderd extra treinen. Deze ontwikkelingen maken investeringen in het rijdend materieel noodzakelijk.

Dubbeldekkers

Bombardier voert op verzoek van NS enkele wijzigingen door in de dubbeldekkers, die begin jaren '90 speciaal voor de spooronderneming zijn ontwikkeld. Zo worden de trappen naar de boven- en de benedenverdieping breder, waardoor het in- en uitstappen sneller kan.

Onderscheid

"Er komt ook een duidelijker onderscheid tussen de eerste en tweede klasse", aldus een NS-woordvoerder. "Nu is dat onderscheid er te weinig." Reizigers kunnen de twee klassen straks herkennen aan de kleur van de bekleding (rood voor eerste klasse, blauw voor tweede klasse) en aan de voorzieningen (stopcontacten in eerste klasse).

Een internetverbinding is standaard in de nieuwe rijtuigen.

Alle reizigers en machinisten in de nieuwe rijtuigen krijgen de beschikking over betere airco-installaties. De treinen worden gebouwd in de Duitse steden Aken en Görlitz.