CHICAGO - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines, die eerder deze maand uitstel van betaling aanvroeg, heeft met enkele vakbonden in principe overeenstemming bereikt over lagere salarissen voor haar personeel. Een verlaging van de loonkosten moet de op een na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld jaarlijks 2,4 miljard dollar aan besparingen opleveren.

Die besparingen zijn nodig om de kredietverleners tegemoet te komen. United Airlines heeft tot 15 februari de tijd gekregen om voldoende bezuinigingen door te voeren en zodoende nieuwe leningen te krijgen.

United Airlines is in de problemen geraakt door de trage groei van de economie. Ook is het bedrijf de gevolgen van de terreuraanslagen van 11 september vorig jaar eigenljk niet te boven gekomen. De surseance, de grootste in de luchtvaart tot nu toe, geeft de maatschappij de ruimte om te reorganiseren zonder dat de crediteuren hun geld kunnen opeisen.

Een reorganisatieplan heeft wel de instemming nodig van de schuldeisers. Een salarisverlaging is een van de voorwaarden daarvoor. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft de bond van de gezagvoerders ingestemd met een salarisverlaging van 29 procent met ingang van het komende jaar.

De bond van cabinepersoneel is volgens de krant akkoord gegaan met 9 procent minder salaris. De vakbondsleden zelf moeten zich nog uitspreken. De vakbond van de boordwerktuigkundigen heeft vrijdag al laten weten een voorgestelde loonsverlaging van 13 procent niet te zullen accepteren.