NIJMEGEN - Tientallen vuurwerkhandelaren in de regio Nijmegen ergeren zich mateloos aan controles door de Belastingdienst. De ondernemers moeten dit jaar voor het eerst een vragenlijst invullen en een inspectie ter plaatse ontvangen.

MKB Nederland gaat een brief schrijven aan minister Gerrit Zalm (Financiën) om te voorkomen dat de fiscus de sector volgend jaar weer "onnodig bezighoudt".

Mis

MKB Nederland vindt het onzin dat de Belastingdienst in de drukste periode van het jaar controleert. "Bovendien is het de zwaarst gecontroleerde branche die we in Nederland hebben", stelde fiscalist Jurgen Warmerdam van MKB Nederland woensdag. "Normaal doe je dit soort dingen als er een ernstige aanwijzing is dat er iets mis is met de sector. Maar dat is nu helemaal niet het geval."

Herkenbaar

Volgens Warmerdam hebben de vragen van de dienst lang niet altijd te maken met belastingheffing. "Ze vragen onder meer hoe het personeel dat vuurwerk verkoopt herkenbaar is. Ook willen ze weten hoe klanten kunnen afrekenen", stelt de fiscalist. Hij vindt dat de actie van de belastingdienst sterk lijkt op het misbruik maken van bevoegdheden.

Gegevens

De Belastingdienst spreekt van reguliere controles, zoals die ook plaatsvinden in de horeca. "Als je die wilt uitvoeren bij vuurwerkhandelaren, dan moet je dat rond oud en nieuw doen", aldus een woordvoerster van de Belastingdienst. "We willen de volledige gegevens verzamelen over de omzet en het personeelsbestand. Dat doen we op deze reguliere manier."