AMSTERDAM - Ruim 40 procent van jonge Nederlandse stellen vindt dat kinderen teveel van hunvrijheid zouden kosten. Het krijgen van kinderen is voor hen dan ook nietlanger vanzelfsprekend.

Doordat vooral hoogopgeleide vrouwen ervoor kiezeneerst carrière te maken, wordt het besluit om kinderen te nemen steeds verderuitgesteld. Dit blijkt uit een peiling van het Centraal Bureau voor deStatistiek, zo meldt De Telegraaf maandag.

De gemiddelde leeftijd van moeders bij geboorte van het eerste kind is deafgelopen dertig jaar gestegen van 24 naar 29 jaar. Deze stijging is hoger danin de meeste andere landen, terwijl de gemiddelde leeftijd van nieuwe moederswereldwijd toenam. Alleen in Griekenland, Spanje en Groot Britannie is deleeftijd van moeders bij de geboorte van hun eerste kind nog iets hoger.

Het gestegen onderwijsniveau en de verlenging van de onderwijsduur van vrouwenzouden redenen van het uitstel zijn. Ook zouden veel jonge stellen pas aankinderen willen beginnen als er voldoende bestaanszekerheid is.