AMSTERDAM - ING geeft geen commentaar op het bericht in de Turkse krant Referans dat de Nederlandse bank-verzekeraar het Turkse verzekeringsbedrijf Garanti Sigorta zou willen overnemen. Dat laat een woordvoerder van ING woensdag desgevraagd weten aan Betten Beursmedia.

ING zou, net als AIG, Aviva and Groupama, geinteresseerd zijn in de overname van Garanti Sigorta, dat nu nog in handen is van de bank Garanti Bankasi. Ook de Libanese familie Hariri wordt gezien als een potentiele koper.

Garanti Bank, dat 100% van de aandelen van Garanti Sigorta in handen heeft, maakte begin oktober bekend de strategische opties voor de verzekeraar te onderzoeken. Tot de verschillende mogelijkheden behoren het zoeken naar een partner in de verzekeringssector, een samenwerkingsverband aangaan en een verkoop.

Gezondheidsbranche

Garanti Sigorta, dat een marktaandeel heeft van 3,84% in Turkije en is opgericht in 1989, is actief in de niet-leventak en gezondheidsbranche. Analist Cor Kluis van Rabo Securities taxeert de waarde van het volledige 100%-belang in de verzekeraar op EUR 300 miljoen tot EUR 400 miljoen.

Kluis beschouwt een eventuele aankoop van de verzekeraar door ING als een aantrekkelijke kans voor het Nederlandse bedrijf om een duidelijke marktpositie op te bouwen in de nog altijd kleine maar snelgroeiende Turkse verzekeringsmarkt, die daarnaast ook nog een lage penetratiegraad heeft.