BERLIJN - Vijf jaar na invoering van de euro hebben de Duitsers nog altijd 14,4 miljard mark onder het bed liggen of in oude sokken zitten. Dat komt neer op gemiddeld 90 euro per Duitser.

De helft van het verloren geld bestaat uit muntgeld, aldus de Bundesbank woensdag. Dagelijks brengen in heel Duitsland ongeveer 1700 mensen voor een miljoen mark aan oude munten en bankbiljetten naar de Duitse centrale bank. Dit geld wordt kosteloos omgewisseld en vervolgens vernietigd.

Gedenkmunten

Volgens de Bundesbank bezitten verzamelaars nog zeker voor 2,5 miljard mark aan gedenkmunten. De rest is vergeten of kwijtgeraakt en komt vaak pas bij toeval terecht.

Vondsten

Zo was er een vrouw die na de dood van haar grootouders duizenden euro's aan Duitse marken terugvond in een oud tapijt dat ze wilde weggooien. Of een oude dame die biljetten van duizend mark in haar gordijnen had genaaid en een student die in de vulling van een oude sofa rolletjes van duizend mark vond. De oude marken kunnen tot in lengte van dagen worden aangeboden bij alle vestigingen van de Duitse centrale bank.