RIJSWIJK - Na een drukke zaterdag greep consumerend Nederland ook de zondag aan om inkopen te doen voor kerst. Volgens een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) was het in de supermarkten druk tot zeer druk. Veel middenstanders openden zondag de deuren, ook wanneer zij dat normaal niet doen.

De extra dag droeg er toe bij dat de levensmiddelenbranche dit jaar in de week voor kerst een omzetstijging zag van 77 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast deed de opbloeiende economie een duit in het zakje.

Volgens Equens, dat de betalingen met bank- of giropas en creditcards verwerkt, bedroeg het aantal elektronische betalingen zondag 2,6 miljoen. "Een aanzienlijk aantal voor een zondag omdat niet alle winkels open zijn en ook niet de gehele dag."

Zaterdag verwerkte het bedrijf ruim 8,9 miljoen betalingen, een record. Op de drukste dag vorig jaar waren dat er minder dan 8 miljoen. De meerderheid van de Nederlanders eet thuis met de kerst, maar dan wel in luxe. Ook dit jaar kiezen veel mensen voor gourmetten, fonduen of wokken.