DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de voorgenomen overname van Tiscali door KPN onderzoeken. KPN maakte drie maanden geleden bekend de Nederlandse tak van de internetprovider in te willen lijven.

De NMa denkt op basis van een eerste onderzoek dat de concurrentie door de overname kan worden belemmerd.

Tiscali is het bedrijf dat in het jaar 2000 internetprovider World Online overnam. World Online, dat destijds onder leiding stond van Nina Brink, bleek voor de beleggers een enorme flop.

De beursgang leverde miljarden op, maar de koers van het bedrijf ging al heel snel naar beneden toen bekend werd dat Brink voor de beursgang een deel van haar stukken had verkocht. Zo werd World Online een koopje voor Tiscali, dat de overname betaalde in eigen aandelen.

KPN maakte in september bekend het Nederlandse deel van de Italiaanse internetprovider voor 225 miljoen euro te willen overnemen. Het bestaat uit dienstverlening aan ongeveer 276.000 ADSL-klanten. Eind juni had KPN zelf ongeveer 1,8 miljoen ADSL-klanten in Nederland.

Marktaandeel

Door de overname stijgt het aandeel van KPN op de breedbandmarkt met 5 procent, waardoor het marktaandeel op 50 procent komt.

Tiscali bedient gebruikers van internet, maar heeft ook een eigen netwerk waar andere internetproviders gebruik van kunnen maken. De NMa is bang dat door de overname andere spelers minder kans krijgen om hun slagkracht te vergroten. Dat kan ten koste van de concurrentie gaan, aldus een bekendmaking vrijdagavond.

Een woordvoerder van KPN bevestigde vrijdag het onderzoek van de NMa. Inhoudelijk wilde hij niets kwijt over de zaak. Wel zei hij vertrouwen te blijven houden in een "goede afloop'' van de vervolgprocedure, die ongeveer dertien weken gaat duren.