De gemeente negeert het verzoek van de rijksoverheid om rond de invoering van de euro geen prijsverhogingen door te voeren

HILVERSUM - De gemeente Hilversum verhoogt per 1 januari 2002 de parkeerboetes met ruim 20 procent. Daarmee negeert de gemeente het uitdrukkelijke verzoek van de rijksoverheid om rond de invoering van de euro geen prijsverhogingen door te voeren.

In maart dit jaar ontstond in de Tweede Kamer grote commotie toen bleek dat de boetes op verkeersovertredingen na 1 januari op hele euro's naar boven zouden worden afgerond. Uiteindelijk werd besloten de verhogingen uit te stellen omdat de overheid rond de invoering van de euro het goede voorbeeld hoort te geven. "Wij hebben echter geen enkel middel om het bedrijfsleven of lagere overheden te dwingen om geen prijsverhogingen door te voeren", zegt een woordvoerder van het ministerie van financiën.

In Hilversum kost fout parkeren volgend jaar 54 euro (f 119 gulden) in plaats van f 90 (40,84 euro) nu. De gemeente heeft naast de forse verhoging van deze boete ook de parkeertarieven met 10 procent verhoogd. Deze laatste verhoging stond al langer op de agenda. Volgens de regels rond de invoering van de euro zouden deze bedragen echter niet mogen worden afgerond. Ook daar heeft Hilversum zich niet aan gehouden.

De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.

/NIEUWSBoetes toch niet verhoogd bij invoering euroConsumentenbond boos over verhoging boetes

/DOSSIERDe Euro