FRANKFURT - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Wim Duisenberg, heeft consumenten en ondernemingen opgeroepen meer geld uit te geven. Dit is noodzakelijk, zei hij in het Duitse blad Bild am Sonntag, om economie een duw in de rug te geven.

"Als u een auto wilt kopen, moet u dat doen als u er het geld voor heeft", aldus de Nederlander. Ondernemingen moeten volgens de president noodzakelijke investeringen niet "tot in de eeuwigheid" uitstellen. Er komt volgens hem een punt waarop investeren de enige optie is.

Volgens Duisenberg zal de economie volgend jaar weer enigszins opleven, misschien al wel in de loop van de eerste zes maanden. Onlangs verlaagde de ECB zijn groeiverwachtingen voor de twaalf landen in de eurozone. De voorspelling voor de toename van de economie in 2003 is teruggebracht van 2,1 tot 3,1 procent naar 1,1 tot 2,1 procent.

Duisenberg sluit verder niet uit dat de ECB haar rentetarieven weer verandert. Dat hangt volgens de president af van de inflatie. Begin december verlaagde de ECB het belangrijkste tarief in de eurolanden, de herfinancieringsrente, van 3,25 procent naar 2,75 procent. Dit is het laagste niveau in ruim drie jaar.

De bankpresident pleitte bovendien voor een matige loonontwikkeling in de lidstaten van de Europese Unie om de inflatie binnen de perken te houden. Ook spoorde hij Duitsland aan om de arbeidsmarkt flexibeler te maken.