VOORBURG - In het derde kwartaal van dit jaar waren er in Nederland 110.000 banen meer dan in dezelfde periode in 2005. Dat is een toename met 1,5 procent.

Vooral in de zakelijke dienstverlening was de banengroei (+91.000) fors. Een belangrijk deel daarvan zijn uitzendbanen, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd.

Door de aantrekkende economie ontstaan extra banen. Veel werkgevers vullen die al dan niet tijdelijk op met uitzendkrachten.

Het CBS meet die banen bij de uitzendbureaus, maar de uitzendkrachten zijn in andere bedrijfstakken, zoals de industrie en het vervoer, aan het werk.

Ook andere zakelijke dienstverleners, zoals ICT-bedrijven, hebben flink meer mensen in dienst. Het aantal banen in de zorg blijft ook groeien.

Loonkosten

De loonkosten zijn in het derde kwartaal met 1,3 procent gestegen vergeleken bij een jaar eerder. De lonen gingen in die periode 1,7 procent omhoog. Maar doordat werkgevers minder premie hoefden te betalen voor (pre)pensioen en arbeidsongeschiktheid bleef de stijging van de totale loonkosten beperkt tot 1,3 procent.

Dat is wel beduidend hoger dan in het tweede kwartaal, toen de stijging op 0,6 procent uitkwam.