UTRECHT - De NS rust de komende jaren alle sprinters uit met 'intelligente' camera's. Deze registreren automatisch agressief gedrag en leggen contact met de servicecentrale van de NS. Dat heeft een woordvoerder van het vervoersbedrijf donderdag gezegd.

De NS heeft op dit moment negentig treinstellen voor kortere afstanden rondrijden, vooral in de Randstad. In de toekomst worden er dat minimaal 125.

Wanneer de eerste camera's worden opgehangen, is volgens de zegsman nog niet bekend. Hij schat dat in 2010 alle sprinters zullen zijn voorzien.

Microfoons

De camera's zijn uitgerust met agressiemicrofoons die agressief stemgeluid kunnen onderscheiden van gewone luide stemmen. Volgens een woordvoerder van de politie zijn ze zo afgesteld dat ze onder meer reageren op toonhoogte en de snelheid waarmee woorden worden uitgesproken.

Zodra de microfoon agressie hoort, activeert deze de camera die beeld en geluid doorseint naar de servicecentrale.

De NS heeft de camera's bij wijze van proef al gebruikt in internationale treinen tussen Amsterdam en Brussel. Verder hangen de apparaten onder andere in de binnenstad van Groningen en zijn er experimenten Rotterdam en Dordrecht.