AMSTERDAM - Royal Dutch Shell gaat de helft van het belang van 55 procent in Sakhalin-2 verkopen aan het Russische gasconcern Gazprom voor een niet nader genoemd bedrag in contanten. Dit meldt The Moscow Times donderdag op basis van een bron dichtbij de onderhandelingen.

Ook de andere twee aandeelhouders van het grootste olie- en gasproject ter wereld, Mitsui en Mitsubishi, verkopen de helft van hun belang aan Gazprom, zo stelt de krant. Hiermee kan Gazprom door de helft plus één aandeel in handen te krijgen, de controle uitoefenen over het project.

Dat Shell voor het belang een bedrag in contanten krijgt is volgens de krant een tegenvaller, aangezien het concern streefde naar een ruil van belangen. Zo had Shell interesse om deel te nemen aan het Gazprom-gasveld Shtokman.

Volgens de overeenkomst blijft Shell de operator van het Sakhalin-project en krijgt het concern geen garantie dat het in de toekomst door Gazprom wordt uitgenodigd voor andere projecten.

De krant stelt dat Shell-bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer deze week in Moskou wordt verwacht voor de onderhandelingen.