BRUSSEL - Vissers mogen in 2007 minder vangen en minder lang op zee varen. De ministers van Visserij van de 25 EU-landen hebben daarover in Brussel een unaniem akkoord bereikt in de nacht van woensdag op donderdag.

Bekijk video

De vissers mogen 15 procent minder tong vangen en 12,5 procent minder schol. De jaren erna staan hen nog meerdere kortingen te wachten tot circa 30 procent, zo is alvast in een beheerplan afgesproken.

"Een bittere pil", zei minister Cees Veerman (Visserij). De maatregelen zullen vele vissers brodeloos maken, nadat recent al een saneringsronde plaatsvond. "We moeten bekijken of een nieuwe saneringsregeling nodig is. Het lijkt me redelijk, maar dat besluit is aan de volgende regering."

Zeedagen

De vissers op tong en schol mogen tegelijk 8 procent minder dagen op zee varen. De vissersorganisaties bestrijden het lagere aantal zeedagen. Om de kleine vissen voor de kust te sparen zijn volgens hen juist méér zeedagen nodig om verder op de zee te vissen.

De beperkingen moeten de visstand helpen herstellen en tegelijk de bijvangst van de wel erg zeldzame kabeljauw helpen voorkomen.

Kabeljauw

Wat betreft de kabeljauw besloten de ministers opnieuw niet om de vangst van kabeljauw volledig te staken. Biologen verzoeken al enkele jaren om stillegging, omdat er nog zo weinig kabeljauw over is. De PvdA en het Wereld Natuur Fonds (WNF) steunen dat pleidooi.

De ministers besloten wel de maximale kabeljauwvangst in 2007 met 14 procent te verminderen. Staken van de vangst willen ze niet, wegens de belangen van de vissers. Nederland heeft nog circa drie vissersschepen die rondvis als kabeljauw vangen.

Veerman

De vissector wordt verder getroffen doordat ze 15 procent minder blauwe wijting mag vangen. "De Europese Commissie heeft blauwe wijting uitgeruild met Noorwegen voor een beetje tong. Een deal die ons niet aanstaat. Maar we kregen te weinig steun om daar wat aan te doen", zei Veerman, die zich vorig jaar erg boos maakte toen Nederlanders fors minder blauwe wijting mocht vangen.

De minister noemde het geheel van afspraken "goed verdedigbaar naar beide zijden: zowel de vissers als de natuurorganisaties. Als ik kritiek krijg van twee kanten, dan weet ik dat het goed is. Van één kant is niet goed."

Teleurstelling

De vissersorganisaties spraken alvast voorzichtig hun teleurstelling uit. "We gaan er weer op achteruit", constateerde voorzitter Johan Nooitgedacht van de Nederlandse Vissersbond. "Jaar op jaar krijgen we een min, terwijl het visbestand in de plus zit. Heel jammer. Maar ik zie wel dat de minister het maximaal haalbare uit de onderhandelingen heeft gesleept."

Nieuw is nog dat de ministers besloten om elektrisch vissen toe te staan. Maximaal 5 procent van de schepen mag platvis als schol en tong met schokjes van de zeebodem oprakelen.

De techniek is ontwikkeld met een Nederlandse proef. "We gaan een subsidieregeling en een garantiefonds opzetten", zo beloofde Veerman aan de vissers met het oog op de dure investeringen voor deze energiezuiniger techniek.