LEEUWARDEN - Nederlanders steken dit jaar voor ongeveer 50 miljoen euro vuurwerk af. Vorig jaar was dit nog 45 miljoen euro. Dat heeft de secretaris van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland (BCN), J. Tinga, zaterdag gezegd.

Nederlanders kopen volgens hem dit jaar vooral het duurdere siervuurwerk. Tinga verwacht dat de consument gemiddeld 35 euro aan vuurwerk besteedt. "Het is een conjunctuurongevoelig product. De slechte economie heeft dus nauwelijks effect op de verkoop."

Strenge controles

Dit jaar komt er ongeveer 5 procent minder vuurwerk op de markt. Dit komt door strengere controles van de politie en een brand op een containerschip voor de kust van Sri Lanka dat vuurwerk naar Nederland vervoerde. Daarbij ging 800 ton verloren. Tinga voorziet echter geen problemen. "Jaarlijks houden de verkopers 5 procent van de voorraad over."

Terughoudend

Zaterdag is de verkoop van vuurwerk begonnen. Het wordt volgens Tinga gelijk de drukste dag, hoewel maandag ook veel klanten bij de verkooppunten langs zullen komen. "Zondag zullen kinderen flink knallen. Dat moet natuurlijk aangevuld worden." Vorig jaar waren Nederlanders terughoudend als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede. Een jaar eerder hielden ze zich ook rustig. Toen stonden de uitbundige uitgaven voor de millenniumwisseling nog in het geheugen gegrift.