NIJKERK - Ruim driekwart van alle Nederlanders heeft een kerstboom opgetuigd, maar van deze bomen is meer dan de helft (54 procent) een nepboom. Dit blijkt uit een kerstonderzoek van Q&A Research & Consultancy onder 1300 consumenten.

Kerst blijkt vooral een periode van versieren van het huis. Behalve een kerstboom heeft 95 procent van de ondervraagden ook andere versieringen binnen en buitenshuis.

Een kwart heeft kerststukjes in huis, 31 procent speciale kerstverlichting binnen en 16 procent heeft verlichting buitenshuis. De maretak en het rendier steken hier schril tegen af met maar respectievelijk 1 en 2 procent.

Hoofdgerecht

Op eerste en tweede kerstdag eet respectievelijk 87 en 77 procent thuis of bij familie en vrienden. Het hoofdgerecht zal bij 60 procent bestaan uit een vleesgerecht. Voor 11 procent is dit een wildgerecht, 10 procent van de consumenten zal vis eten en 2 procent heeft vleesvervangers op het menu staan.

Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat voor wat betreft vers vlees de specialist het nipt wint van de supermarkt. 34 Procent van alle vers vlees wordt gekocht bij de slager of poelier, tegen 32 procent bij de supermarkt. Voor alle overige boodschappen is de supermarkt de belangrijkste winkel.

Nederlanders brengen deze kerst vooral door met ontspanning (25 procent), tv kijken (12 procent), uitslapen (12 procent) en wandelen of fietsen (11 procent). Slechts 5 procent weet niet wat te doen met kerst en 32 procent is blij als de kerst weer voorbij is.