BRUSSEL - Luchtvaartmaatschappijen zijn vanaf 2011 voor hun vluchten binnen Europa gebonden aan limieten voor de uitstoot van kooldioxide (CO2). Vanaf 2012 gaat dat ook gelden voor vluchten van en naar Europa. De maatregelen gelden voor Europese maatschappijen en niet-Europese.

Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag besloten. De Commissie stemde in met een voorstel van eurocommissaris Stavros Dimas (milieu).

= De luchtvaart wordt daarmee onder het EU-systeem van emmissierechten gebracht. De rechten zijn verhandelbaar. Bedrijven die te veel CO2 uitstoten kunnen extra rechten inkopen, bedrijven die ruimte 'overhouden' kunnen hun rechten verkopen.

Broeikasgassen

De 25 lidstaten van de EU en het Europees Parlement moeten nog wel instemmen met de voorstellen van de Commissie. Volgens Dimas moet ook de luchtvaartsector een "faire bijdrage" leveren aan pogingen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. De uitstoot van vliegtuigen op binnenlandse vluchten was al geregeld in het Kyoto protocol, maar internationale luchtvaart nog niet.

Momenteel maakt de uitstoot van vliegtuigen 3 procent uit van de totale EU-uitstoot van broeikasgassen. Maar dat percentage is sinds 1990 al met 87 procent gestegen, doordat steeds meer mensen vliegen.

Verwarmen

Iemand die retour vliegt van Londen naar New York is verantwoordelijk voor de uitstoot van net zoveel broeikasgas als de gemiddelde Europeaan verstookt voor het verwarmen van zijn huis gedurende een heel jaar.