UTRECHT - Huisartsen werken steeds vaker met andere artsen, fysiotherapeuten of apothekers op één adres. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg, dat woensdag is gepresenteerd.

Op het platteland komt de samenwerking minder snel tot stand dan in de grote steden of groeigemeenten als Almere en Lelystad.

De regering wil graag dat huisartsen nauw samenwerken met elkaar, maar ook met andere medische hulpverleners als apothekers, fysiotherapeuten en verloskundigen. De zorg aan patiënten kan hierdoor efficiënter worden georganiseerd.

Zelfstandigheid

Veel artsen voelen er weinig voor om in een groepspraktijk te stappen. Ze willen liever hun zelfstandigheid bewaren. Nadeel is dat ze dan alleen moeten opdraaien voor de administratieve rompslomp, avond- en nachtdiensten.

Volgens NIVEL bestaan in Nederland ongeveer 4000 huisartspraktijken. Op iets meer dan de helft van alle adressen werken twee of meer huisartsen samen. Op ongeveer een kwart van alle adressen is ook een apotheker, verloskundige of fysiotherapeut gevestigd.