SCHIPHOL - Schiphol verwacht dit jaar het drukste decemberweekend ooit. Zo reizen vrijdag ruim 128.000 passagiers via de luchthaven. Zaterdag rekent Schiphol op 107.000 passagiers die vlak voor kerst nog op stap gaan of de feestdagen in Nederland vieren.

Zondag doen 94.000 reizigers de luchthaven aan, aldus een woordvoerster woensdag.

Het is geen topdrukte vergeleken met de weekenden in de zomer, aldus de woordvoerster, maar voor de feestdagen is het in vergelijking met voorgaande jaren wel extra druk.

Schiphol waarschuwt passagiers dezer dagen dat ze geen kerstcadeaus met vloeistoffen in hun handbagage mee mogen nemen, zoals een sneeuwbol of geurkaarsen met olie erbij. "Daar staan mensen niet zo snel bij stil." Ook die kerstproducten moeten bij de gate worden ingeleverd.

Handbagage

Sinds de aanscherping van de regels voor handbagage heeft de luchthaven zeshonderd extra 'service assistenten' ingehuurd die reizigers adviseren vloeistoffen als drank, parfum, tandpasta en mascara in hun ruimbagage te stoppen.

Sinds 6 november is het alleen toegestaan om vloeistoffen in de handbagage mee te nemen als de verpakking niet groter is dan 100 ml.

De verpakkingen moeten vervolgens passen in een doorzichtig, plastic en afsluitbaar zakje dan niet groter is dan 1 liter. De service assistenten delen gratis plastic zakjes uit.