ROTTERDAM/LUXEMBURG - Arcelor Mittal heeft de Mexicaanse staalproducent Sicartsa overgenomen. Het is de eerste overname voor 's werelds grootste staalbedrijf, dat begin dit jaar ontstond uit de fusie tussen Arcelor en Mittal Steel.

Arcelor Mittal betaalt voor Sicartsa ruim 1,4 miljard dollar aan de huidige eigenaar, Grupo Villacero. Tevens is er een alliantie gesloten met Grupo Villacero voor de distributie en verkoop van staalproducten in Mexico en de Verenigde Staten. Dat heeft Arcelor Mittal woensdag bekendgemaakt.

Capaciteit

Met de overname van Sicartsa wordt Arcelor Mittal de grootste staalproducent in Mexico. De jaarlijkse capaciteit komt op 6,7 miljoen ton staal. Arcelor Mittal beschikt in totaal over een capaciteit van 130 miljoen ton op jaarbasis, ongeveer 10 procent van de wereldwijde staalproductie.

Arcelor Mittal verwacht de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Het concern rekent op synergievoordelen van 130 miljoen dollar.

IJzerertsmijn

Sicartsa heeft fabrieken staan in Mexico en Texas en beschikt over een eigen ijzerertsmijn. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 110,8 miljoen dollar en een bedrijfsresultaat van 12,5 miljoen dollar.

Het jaar ervoor bedroeg de omzet ruim 950 miljoen dollar en het bedrijfsresultaat 248 miljoen dollar. Het grote verschil in resultaat komt door een langdurige staking onder het personeel, die ook dit jaar voortduurde.