AMSTERDAM - De financiële bijsluiter geeft consumenten niet de beloofde informatie over kosten en risico's van financiële producten. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van commissie-De Ruiter naar beleggingspolissen, dat woensdag wordt gepresenteerd.

De financiële bijsluiter is een wettelijk verplichte bijsluiter die mensen moeten krijgen als zij bijvoorbeeld een levensverzekering of hypotheek afsluiten.

De commissie zou stellen dat de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën voortdurend met nieuwe regels komen die ontoereikend zijn.

De AFM publiceerde eerder een onderzoek waaruit bleek dat levensverzekeringen en hypotheken op basis van beleggingen vaak slecht presteren, vooral omdat sprake is van hoge, verborgen kosten.

De commissie zou in haar advies nieuwe rekenmodellen hebben opgesteld, waarop consumenten zeer nauwkeurig kunnen zien welke kosten er door de adviseurs, verzekeraars en beleggingsfondsen worden gemaakt.