DIEMEN - De helft van de werknemers ontvangt liever een geldbedrag van de baas dan een kerstpakket. De voorkeur voor harde euro's boven een verrassingspakket met lekkernijen groeit de laatste jaren, want in 2004 zei nog vier op de tien personeelsleden te kiezen voor de centen.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Werkmonitor van uitzendconcern Randstad. Voor het onderzoek zijn ruim duizend werkenden ondervraagd. Van hen ontvangt ruim driekwart een kerstpakket. Zeven op de tien werknemers ziet het als een blijk van waardering.

In december delen werkgevers overigens ook een breed scala aan financiële extra's uit aan hun personeel. Zo rekent een derde van de ondervraagden deze maand op een eindejaarsbonus en ruim een kwart verwacht een dertiende maand uitbetaald te krijgen. Bijna een op de vijf werknemers denkt een winstuitkering te ontvangen.

Loon

Verder verwacht een kwart van de ondervraagden dat het loon in 2007 meer stijgt dan de inflatie. Het vaakst wordt een salarisverhoging van 3 procent genoemd. Dat komt overeen met de maximale looneis van de FNV- en CNV-bonden voor de cao-onderhandelingen van volgend jaar.

Voornemens

Voor het nieuwe jaar heeft 10 procent van het personeel geen goede voornemens. Bij de 90 procent die dat wel heeft, blijft het rijtje van favoriete plannen voor volgend jaar hetzelfde. Zo wil 44 procent zich in 2007 zich minder druk maken of minder gespannen zijn.

Eenderde heeft het plan om zichzelf te ontwikkelen in het werk. Een op de drie wil meer sporten en bewegen en 27 procent wil meer tijd aan de partner en het gezin besteden.

Scholing

Scholing en flexibiliteit op de arbeidsmarkt staat bij de politiek en werkgevers hoog op de agenda. Acht op de tien ondervraagden heeft een vast contract. Slechts 2 procent zou dit inruilen voor een tijdelijk dienstverband als daar cursussen en persoonlijk ontwikkeling in de baas zijn tijd tegenover staan.

Bijna drie op de tien zou een dergelijke ruil "niet bij voorbaat" afwijzen en 14 procent zou het serieus overwegen, maar meer dan de helft doet het niet.