DEN HAAG - Zorgverzekeraar Univé mag verzekerden die in 2007 een knie- of heupoperatie ondergaan in de Zwolse Isala klinieken niet hun no-claim teruggeven. Dat is in strijd met de wet. De verzekeraar mag deze verzekerden wel een bonus geven. Die bonus mag even hoog zijn als de maximale no-claimteruggaaf, maar Univé mag het geen teruggave van de no-claim noemen.

Dat stelt een woordvoerster van minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) dinsdag. Zij reageert hiermee op het bericht van de verzekeraar die verzekerden wil stimuleren om knie- en heupoperaties in Zwolle te ondergaan, omdat het deze zorg daar goedkoop heeft ingekocht.

Volgens de verzekeraar krijgt iedereen die dat doet de volledige no-claim terug, óók als er daarna of daarvoor nog andere ziektekosten zijn gemaakt die normaal van de teruggave worden afgetrokken.

Hoogervorst laat echter weten dat dit wettelijk niet is toegestaan en dat Univé dit ook niet zo mag noemen. De verzekeraar mag klanten wel met een bonus stimuleren om gebruik te maken van een zorgverlener waarmee een gunstig contract is gesloten.