AMSTERDAM - Het besluit om bouwvakkers uit nieuwe EU-lidstaten toe te laten tot de Nederlandse arbeidsmarkt moet onmiddellijk worden teruggedraaid. Dat vindt de SP in de Tweede Kamer. De oppositiepartij wil dat eerst werkloze Nederlandse bouwvakkers aan het werk worden geholpen.

Sinds zondag is in zestien sectoren de zogeheten arbeidsmarkttoets afgeschaft, wat betekent dat werkgevers niet eerst naar Nederlands personeel hoeven te zoeken voor ze mensen uit de nieuwe EU-lidstaten willen aannemen.

De maatregel is onderdeel van het beleid binnen Europa om vrij verkeer van werknemers te realiseren. De toets is ook afgeschaft in branches als het vervoer, banken, verzekeraars en andere zakelijke dienstverleners.

Staatssecretaris

PvdA-Kamerlid Jet Bussemaker, die verantwoordelijk staatssecretaris van Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) naar de Kamer had geroepen, stelde dat de staatssecretaris de Kamer niet op de hoogte heeft gesteld van zijn voornemen. "Dit is een schoffering van de Kamer", zei ze. Bussemaker vindt dat Van Hoof een verkeerd signaal afgeeft aan de sociale partners.

De staatssecretaris moet van de sociaaldemocraten meer doen om werklozen met een achtergrond in de bouw aan het werk te helpen. "Anders worden deze mensen definitief afgeschreven." Ook andere partijen gaven aan 'verrast' te zijn door het besluit van Van Hoof. De SP eist dat hij zijn besluit terugdraait.

Vergunning

Van Hoof is zich van geen kwaad bewust. Hij stelde dat hij duidelijk heeft aangegeven dat hij het 'verzoek' heeft gekregen om de arbeidsmarkttoets in deze sectoren af te schaffen. Daarnaast heeft de Kamer ermee ingestemd om de toets fasegewijs te laten vervallen.

Dat betekent niet dat de 'Poolse loodgieter' meteen aan het werk kan. Hij moet nog steeds een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Die wordt pas afgegeven als de huisvesting goed is geregeld en als duidelijk is dat hij hetzelfde verdient als Nederlandse collega's.