DIEMEN - Voedingsmiddelenfabrikant CSM is van plan de certificering van zijn aandelen af te schaffen. Met de afschaffing van de certificering komt CSM tegemoet aan de jarenlange roep van aandeelhouders om meer zeggenschap.

Volgens CSM past het certificeren van aandelen niet langer in de huidige opvattingen over goed bedrijfsbestuur, zo liet het dinsdag weten. Met het afschaffen van de certificaten slecht het bedrijf een beschermingswal tegen vijandige overnames.

CSM kondigde in april aan de bestuursstructuur van het bedrijf onder de loep te nemen. CSM zal het voorstel op 25 april 2007 aan zijn aandeelhouders voorleggen.

Aandelen

Door aandelen te certificeren, kon het administratiekantoor van CSM beslissen over de verlening van stemrecht aan certificaathouders. Daarnaast stemde het administratiekantoor tijdens aandeelhoudersvergaderingen voor afwezige aandeelhouders.

"De hogere opkomst in de vergaderingen van aandeelhouders van de laatste jaren en de grotere betrokkenheid van een brede groep aandeelhouders dragen ertoe bij dat de continuïteit in het stemgedrag is gewaarborgd", schrijft het bedrijf in een verklaring.

Zakenbank Van Lanschot verwelkomt de opheffing van de certificaten. "CSM was een van de meest beschermde bedrijven in Nederland", schrijft de bank in een reactie. Ook de Rabobank is positief over het voornemen en merkt op dat CSM een van de laatste bedrijven was met een dergelijke beschermingsconstructie.

Vorig jaar drong een groep aandeelhouders, waaronder het hedgefund Lansdowne Partners, aan op veranderingen binnen CSM. De groep was goed voor bijna een derde van de aandelen.