AMSTERDAM - Een groep obligatiehouders van het noodlijdende Getronics wil zich wapenen tegen een mogelijk ongunstige ruil van de huidige obligaties in geld of nieuwe aandelen. Zij willen het liefst hun obligaties, die aflopen in april 2004, vervroegd opeisen.

Dat heeft adviseur F. Faas vrijdag gezegd namens de vijf obligatiehouders. Zij menen dat de obligatielening vervroegd opeisbaar is, nu Getronics zijn Amerikaanse dochter Getronics Government Solutions (GGS) heeft verkocht en de banken het bedrijf een nieuw krediet hebben verleend. Om de lening voor de afgesproken aflossingsdatum op te eisen moet 20 procent van het obligatiekapitaal zijn steun geven. De vijf obligatiehouders vertegenwoordigen 11 procent van de obligatielening.

Vervolgstappen

Faas wil begin januari met andere obligatiehouders om de tafel om een gezamenlijk standpunt te bepalen. Dan wordt duidelijk wat de vervolgstappen zijn. Volgens Faas zijn er twintig oplossingen te bedenken, "maar die zijn voor de vergadering".

Versatel-trend

Op de financiële markten gaat het gerucht dat Getronics met de opbrengst van GGS een bod wil uitbrengen op de obligaties dat lager ligt dan de aflossing van 113 procent. Volgens Faas heerst er bij de obligatiehouders ontevredenheid over wat zij noemen de Versatel-trend. Bij dat kabelbedrijf werden eerder dit jaar schuldeisers feitelijk gedwongen hun schuldpapieren in te ruilen voor nieuw aandelenkapitaal. Daardoor was Versatel in een klap schuldenvrij, maar zagen de schuldenaren de waarde van hun bezit aanzienlijk dalen. Ook branchegenoot UPC voert eenzelfde soort sanering door.