DEN HAAG - Alleenstaande ouders met een minimumloon zien in 2008 hun inkomen gemiddeld 5,4 procent stijgen. Dit komt doordat met ingang van dat jaar de kindertoeslag wordt ingevoerd. Hierdoor gaat een alleenverdiener met een minimuminkomen in een gezin met kinderen er 2,4 procent op vooruit. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken maandag bekendgemaakt.

Ongeveer 1,2 miljoen gezinnen hebben in 2008 recht op de kindertoeslag. Deze tegemoetkoming in de kosten voor kinderen zal de huidige kinderkorting vervangen. De Tweede Kamer heeft daar om gevraagd, omdat ouders met een laag inkomen nu zo weinig belasting betalen dat ze van de kinderkorting van de fiscus niet of nauwelijks profiteren.

De kindertoeslag geldt voor ouders met kinderen die jonger zijn dan 16 jaar en voor wie zij ook kinderbijslag ontvangen. Voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar krijgen ouders alleen de toeslag als zij deze kinderen in belangrijke mate onderhouden.

De hoogte van de toeslag is hetzelfde als die van de kinderkorting. Afhankelijk van het inkomen van de ouders bedraagt deze 0 tot 71 euro per maand. Voor 2008 houdt het kabinet rekening met een kostenpost van 808 miljoen euro. Daarvan gaat 61 miljoen euro naar ouders die nu nog te weinig belasting betalen om (volledig) van de korting te profiteren.