DEN HAAG - Consumenten zijn naar eigen zeggen bereid 20 tot 25 procent meer te betalen voor biologische producten. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Landbouw. De resultaten werden maandag gepresenteerd in Den Haag.

Van eind april tot en met eind augustus hebben supermarkten op tien plaatsen in Nederland meegewerkt aan een experiment, waarin de prijzen van biologische producten aanzienlijk werden verlaagd.

Ondanks die verlaging bleven ze wel duurder dan producten die niet biologisch waren. Doel van het onderzoek was na te gaan of de klanten voor biologische producten kiezen als de prijs structureel lager ligt dan normaal.

Vijf procent

De supermarktbezoekers blijken meer biologische boodschappen aan te schaffen naarmate het prijsverschil met de niet-biologische concurrentie afneemt. Het ministerie wil dat 5 procent van de consumentenbestedingen eind volgend jaar milieu- en diervriendelijk is geproduceerd. Volgens de onderzoekers is dat streven haalbaar.

De milieu- en diervriendelijkheid zijn voor consumenten overigens niet de belangrijkste reden om te kiezen voor een biologisch product. De smaak en het effect op de gezondheid wegen zwaarder bij de aankoopbeslissing.