NEW YORK - De dollar is de afgelopen dagen op zijn laagste niveau gekomen sinds drie jaar. Op de valutamarkt in New York noteerde de Amerikaanse munt 0,96 euro. Ofwel een euro is momenteel ,033 dollar waard. Eerder donderdag was in New York een notering te zien van 1,036 euro, de laagste stand van de dollar sinds medio januari 2000.

Daarmee heeft de Amerikaanse munt dit jaar ten opzichte van de euro al 14 procent aan waarde ingeboet. Ten opzichte van de Japanse yen liep de koers 8,8 procent terug. De valutahandel is wat ongebruikelijk, omdat deze tweede kerstdag de financiële markten in Londen dicht zijn.

De huidige koersdaling van de Amerikaanse munt heeft volgens valutahandelaren alles te maken met de oorlogsdreiging in Irak en de problemen met Noord-Korea. "Niemand wil dollars kopen. Men praat alleen maar over wat de Verenigde Staten gaan doen met Irak en Noord-korea", citeert het persbureau Bloomberg donderdag een valutahandelaar van de Japanse bank Mitsubishi.

Een oorlog maakt het voor de VS nog veel moeilijker voldoende buitenlands kapitaal aan te trekken om zijn valutatekort op te vangen. Het land moet nu al dagelijks 1,4 miljard dollar valuta uit het buitenland binnen krijgen om de waarde van de munt te handhaven.

De politieke onzekerheid heeft ertoe geleid dat goud dit jaar 23 procent in waarde is gestegen en momenteel 346,60 dollar per ounce (31,1 gram) kost. Het hoogste niveau in ruim vijf jaar.