DEN HAAG - Thuiszorginstellingen proberen hun klanten ondersteunende begeleiding aan te smeren. Daardoor vallen de kosten voor de AWBZ hoger uit dan voorzien.

Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Volgens de koepel van verzekeraars is de houding van de instellingen ingegeven door de toenemende concurrentie in de thuiszorg. ZN liet maandag weten dat 12 procent van de zorg bestaat uit dure ondersteunende begeleiding. Dat werd in september 2005 nog geschat op 4,5 procent.

Overigens gaat het in alle gevallen om thuiszorg aan mensen die daarvoor wel een zogenoemde 'indicatie' hebben gekregen van het CIZ, het orgaan dat beoordeelt op welke zorg mensen recht hebben.

Goedkeuring

Ook de Consumentenbond heeft kritiek op de thuiszorginstellingen. Volgens de bond hebben zij de afgelopen maanden bestaande klanten die van het CIZ goedkeuring kregen voor extra uren zorg, langer op zorg laten wachten ten gunste van nieuwe klanten.

Hierdoor leek het voor staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) net alsof de knelpunten in de thuiszorg waren opgelost. De SP heeft Ross om opheldering gevraagd. Volgens Agnes Kant van die partij kan uitstel van extra uren ook leiden tot ernstige problemen. Als voorbeeld noemde zij een kankerpatiënt die extra zorg nodig heeft.

Cliëntenstop

Afgelopen zomer kondigde de ene na de andere thuiszorginstelling een cliëntenstop af, omdat er onvoldoende geld zou zijn om mensen te helpen. Ross dwong zorgkantoren eerst de problemen op regionaal niveau op te lossen en stelde daarop 95 miljoen euro extra beschikbaar om knelpunten op te lossen.