AMSTERDAM - Minister Zalm van Financiën is van plan om voor de voorgenomen fusie van Euronext en de New York Stock Exchange (NYSE) te stemmen. Hij stelt daar echter wel een aantal voorwaarden aan. Dat blijkt uit een brief van Zalm die de twee beursbedrijven maandag openbaar hebben gemaakt.

Zalm stelt in de brief dat hij "van zins is om de gevraagde verklaring van geen bezwaar alsmede de beurserkenning te verlenen". Het Europese beursbedrijf Euronext en de beurs van New York moeten de minister nog extra details over het nieuwe fusiebedrijf verschaffen.

Duidelijkheid

De Nederlandse minister van Financiën eist vooral duidelijkheid over twee zaken. Ten eerste wil Zalm de garantie dat Amerikaanse wetten en regels niet voor bedrijven met alleen een Europese notering gaan gelden.

Verder moet de Nederlandse divisie van Euronext volledige verantwoordelijkheid blijven dragen voor de beurzen in Nederland.

Toezichthouders

Begin deze maand gingen de Europese toezichthouders al voorlopig akkoord met de fusie. Ook deze autoriteiten willen extra informatie en toezeggingen op bepaalde gebieden. Zo wil het college van toezichthouders dat toekomstige benoemingen van bestuurders in het fusiebedrijf worden voorgelegd voor goedkeuring.

Belangrijke beslissingen van het fusiebedrijf kunnen niet zonder meer worden genomen. Voor het doen van overnames moet toestemming gevraagd worden bij de autoriteiten. Andere belangrijke bestuurlijke beslissingen moeten direct worden gemeld.

Verder eisen de toezichthouders dat het fusiebedrijf genoeg oog heeft voor de lokale Euronext-beurzen. Zo moet het bestuur van deze beursbedrijven onafhankelijk blijven en moeten ze genoeg geld krijgen om hun dagelijkse werkzaamheden uit te voeren.

Aandeelhouders

Aandeelhouders van Euronext spreken zich op dinsdag uit over de fusie. Een dag later komen de aandeelhouders van NYSE bijeen. Als de samenvoeging doorgaat, ontstaat het eerste transatlantische beursbedrijf ter wereld.

NYSE lanceerde in juni een bod van 10 miljard dollar (7,5 miljard euro) op Euronext. Doordat de koers van het aandeel flink is opgelopen, vertegenwoordigt het bod vandaag de dag een waarde van bijna 14 miljard dollar (ruim 10 miljard euro).