NEW YORK - Bij het uitgeef- en informatieconcern VNU verdwijnt een tiende van de banen. Het concern kondigde maandag een reorganisatie aan waarbij 4000 van de 42.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Het gaat deels om gedwongen ontslagen, zo liet een woordvoerder weten.

De banenreductie gaat ten koste van personeel dat niet met klanten te maken heeft, aldus het bedrijf in een verklaring. Volgens de zegsman is de banenreductie niet gericht op een onderdeel of regio maar wereldwijd. In Nederland werkten vorig jaar nog 692 mensen bij het bedrijf. Op dit moment is dat volgens een woordvoerder 313. De raad van bestuur zetelt in New York maar het bedrijf houdt om fiscale reden het hoofdkantoor in Haarlem.

Besparen

De uitgever wil met ingang van komend jaar blijvend 10 procent besparen op de kosten. Naast personeel wordt bezuinigd op automatisering en vastgoed. Ook wil de dit jaar aangetreden bestuursvoorzitter David Calhoun de organisatie platter maken.

Productie-innovatie, onderzoek, ontwikkeling en marketing worden samengebracht in een organisatie.

Het van oorsprong Nederlandse VNU werd eerder dit jaar van de beurs gehaald door een consortium van durfinvesteerders waaronder KKR, Carlyle en het Nederlandse Alpinvest.

Mediatak

VNU maakte maandag ook bekend zijn zakelijke mediatak Business Media Europe (BME) te verkopen aan investeringsmaatschappij 3i voor een onbekend bedrag. Het onderdeel, bekend van de bladen Intermediair en Management Team en de vacaturesite Nationale Vacaturebank, werd in oktober in de etalage gezet. VNU vindt dat de mediadivisie niet goed meer past bij de overige activiteiten van het bedrijf.

Het concern is de afgelopen jaren omgevormd van een traditionele uitgever tot een verzamelaar en verkoper van informatie, onder meer over het kijk- en koopgedrag van consumenten. Oer-Hollandse bladen als Margriet, Libelle en Nieuwe Revue waren al in een eerder stadium verkocht.

Productinnovatie, onderzoek, ontwikkeling en marketing worden samengebracht in een organisatie. Het van oorsprong Nederlandse VNU werd eerder dit jaar van de beurs gehaald door een consortium van durfinvesteerders waaronder KKR, Carlyle en het Nederlandse Alpinvest. Met de overname was ongeveer 8,6 miljard euro gemoeid.