DEN HAAG - De Belastingdienst heeft het afgelopen jaar voor bijna een miljoen euro aan naheffingen opgelegd aan achttien voetbalclubs uit de hoofdklasse. Enkele clubs kregen ook een boete.

Bij twintig andere hoofdklasseverenigingen lopen nog onderzoeken van de fiscus. Dat zei een woordvoerder van de Belastingdienst maandag naar aanleiding van een artikel in het AD hierover.

BTW

Gemiddeld is per club 30.000 euro aan BTW ten onrechte niet afgedragen. Bij loonbelasting zijn de clubs voor gemiddeld 25.000 euro de fout ingegaan, aldus de woordvoerder. In een paar gevallen bleek sprake te zijn van opzet. Die clubs krijgen behalve een naheffing een boete.

In totaal telt de hoofdklasse van het amateurvoetbal 84 clubs. Het is volgens de zegsman nog niet duidelijk wanneer de controles naar de rest van de clubs plaatsvinden.

Onderzoeken

De onderzoeken bij de clubs gingen terug tot 2001. Volgens de zegsman is gebleken dat in de meeste gevallen de clubs niet precies op de hoogte waren van de regels. "We hebben de indruk dat er veel onwetendheid is." Op het vlak van de belastingregels moeten de verenigingen dan ook worden geprofessionaliseerd, meldde de zegsman.

Belastingdienst

De Belastingdienst besloot de hoofdklassers te controleren omdat "ook daar grote geldstromen kunnen lopen", aldus de woordvoerder. De clubs kunnen zich als ondernemer gedragen, onder meer door kaartverkoop, kantineverkoop, sponsoring en reclame. Het gaat om reguliere controles die de dienst ook bij andere ondernemers doet.