MOSKOU - Oliemaatschappij Shell denkt dat het voor het einde van deze week met het Russische staatsbedrijf Gazprom overeenstemming kan bereiken over het gaswinningsproject Sakhalin II. Dat heeft een woordvoerder van Shell zondag gezegd.

"Als de voortgang aanhoudt, verwachten wij dat de onderhandelingen aan het einde van deze week afgesloten kunnen worden", aldus een zegsman van Shell. Volgens hem gaat het om constructieve gesprekken. Recent meldde ook de Russische overheid dat er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen.

Gazprom wil een belang van rond de 50 procent in het door Shell geleide olie- en gaswinningsproject kopen. Op dit moment heeft Shell nog een belang van 55 procent. De andere aandeelhouders binnen het consortium zijn de Japanse bedrijven Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent). Ook deze bedrijven zouden hun belangen in de nieuwe opzet verminderen.

In de clinch

Shell en Gazprom liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch over het project. Vorig jaar maakten de twee afspraken over een belangenruil. Hierbij zou Shell 25 procent in Sachalin II ruilen tegen de helft van Gazprom's olie- en gasveld Zapolyarnoye.

Kort daarna verdubbelden de kosten voor Sachalin II naar 22 miljard dollar. Een forse tegenvaller voor de Russen, die als toekomstig aandeelhouder niet akkoord gingen met deze kostenoverschrijding. De onderhandelingen over de belangenruil liepen vervolgens stuk.

Rusland voert nu de druk op Shell op. De Russische toezichthouder voor grondstoffenzaken is met een eis van mogelijk 30 miljard dollar aan schadevergoeding tegen het Shell- consortium gekomen. De bedrijven in het samenwerkingsverband zouden milieuregels in het Sachalin II-project hebben overtreden.