AMSTERDAM - Klanten van energiebedrijven die overstappen naar een ander bedrijf, kunnen een boete van 250 euro krijgen. Dat bevestigen energiebedrijven, schrijft de Telegraaf zondag. Daarmee proberen de bedrijven een overstap naar de concurrent tegen te gaan.

Energieleverancier Greenchoice vertelt in de krant dat voor klanten die maanden terug al zijn overgestapt, de boete als een grote verrassing komt. De hoogte van de boete staat volgens een woordvoerder niet in verhouding tot de kosten die het gedupeerde bedrijf moet maken. Het zou dus om 'pure winst' gaan.

De toezichthouder op de energiemarkt, Directie Toezicht Energie, beperkte vorig jaar het gebruik van een hoge opzegboete. Daar zou volgens Greenchoice ten onrechte geen maximumtermijn aan gesteld zijn.

Toegestaan

Per misgelopen contract en beëindigde gas- of stroomrekening mogen energiebedrijven voor elk misgelopen jaar en elk product boetes uitdelen. Dat is toegestaan omdat energiebedrijven zeggen door de overstap ingekochte energie te verliezen.

De boetes zouden te voorkomen zijn door een nieuw langjarig contract bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Volgens de krant overweegt twintig procent van de Nederlandse klanten van energiemaatschappij te wisselen.