AMSTERDAM - Meer dan 250 Spar-winkeliers hebben zich vrijgekocht van het noodlijdende supermarktconcern Laurus, zo meldt het AD. Donderdag hopen de winkeliers naar buiten te brengen dat de onderhandelingen met succes zijn afgerond. Laurus wil nog niet reageren op de verkoop. "We verkeren in een vergevorderd stadium van onderhandeling", aldus het bedrijf in de krant.

Voedselgroothandel Sligro

Laurus-soap

Laurus maakte in november 2000 een drastische reorganisatie bekend. Alle verschillende winkelformules zoals Edah en Super de Boer moesten verdwijnen en dan zou maar één winkelformule overblijven: de Konmar. Laurus wilde zo de concurrentie aangaan met de Albert Heijn

Het moest volgens voormalig Laurus-topman Van der Straaten 'de Ikea onder de supermarkten' worden. De Spar en de Basismarkt moesten helemaal uit het straatbeeld verdwijnen en in de etalage worden gezet. Van de 1500 Laurus-filialen zouden er 800 overblijven. Nog altijd 100 meer dan alle Albert Heijnwinkels in Nederland.

Het opdoeken van zoveel filialen betekende danwel een vermindering van marktaandeel, maar Ole van der Straaten nam de gok. Een verkeerde bleek later, want de hele ombouwoperatie is in september 2001 afgeblazen. Overigens heeft Ahold met Operatie Revitalisering hetzelfde 'Ikea-gevoel' willen creëren.

Marktaandeel

Nederland telt ongeveer 5500 supermarkten. Marktleider Ahold heeft een aandeel van 42 procent. Laurus komt op de tweede plaats met een markaandeel van 26 procent. Sperwer heeft 4,4 procent in handen. Grootgrutter Schuitema is vijf keer groter dan Sperwer, maar is voor 76 procent in handen van Ahold.

/ECONOMIEGrootgrutter Laurus slaat bod van Spar af