DEN HAAG - De Arbeidsinspectie heeft afgelopen zomer bij controles op de veiligheid van vakantiewerkers minder misstanden vastgesteld in vergelijking met vorig jaar. Bij een kwart van de gecontroleerde 1600 bedrijven en instellingen constateerde de dienst een of meer overtredingen.

Vorig jaar was 44 procent van de bedrijven in overtreding. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie.

De meeste overtredingen hadden te maken met te lange werktijden of werk dat niet bij de leeftijd van het kind paste. In vier gevallen legde de inspectie het werk stil omdat er acuut gevaar was voor de veiligheid van vakantiewerkers. In twee gevallen werd meters hoog gewerkt zonder beveiliging, in de andere twee gevallen waren draaiende machines niet goed afgeschermd.

Supermarkt

Volgens het onderzoek hadden vooral zorginstellingen de werkomstandigheden van kinderen en jongeren goed voor elkaar. Bij supermarkten daarentegen waren relatief veel overtredingen. De landbouw deed het beter dan in 2004, toen de inspectiedienst er voor het laatst controleerde.