ABUJA - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verlaagt vanaf 1 februari volgend jaar haar olieproductie met 500.000 vaten (van 159 liter) per dag. Dit zijn de olieministers van het elf leden tellende oliekartel donderdag overeengekomen tijdens een bijeenkomst in Nigeria.

De verlaging kwam niet als een verrassing. Verscheidene OPEC-leden hadden de afgelopen dagen al laten weten dat zij voorstander waren van een lagere productie om de olieprijzen op een hoog niveau te houden. De grote vraag was echter hoe Saudi-Arabië, de grootste olie-exporteur, zich zou opstellen.

Saudi-Arabië ging donderdag overstag, maar de OPEC heeft wel een concessie gedaan richting de landen die veel olie consumeren. Deze landen vreesden dat de olieprijzen in de wintermaanden op het noordelijk halfrond fors zouden oplopen als de organisatie zou beslissen om de productie met onmiddellijke ingang terug te schroeven. Dit zou slecht zijn voor wereldeconomie.

Balans

OPEC-president Edmund Daukoru zei dat zijn organisatie met de productieverlaging een balans tussen de vraag en het aanbod naar olie wil bewerkstelligen. Het oliekartel meent dat de oliemarkten de afgelopen tijd te ruim waren bediend, waardoor de olievoorraden bij de rijke landen zijn toegenomen. Bovendien speelde bij de OPEC-leden het probleem van de gedaalde koers van de dollar, die de olie-inkomsten onder druk heeft gezet.

Het oliekartel, dat goed is voor 30 tot 40 procent van de wereldproductie, verlaagt zijn productieplafond op 1 februari naar 25,8 miljoen vaten per dag. In oktober was het plafond al met 1,2 miljoen vaten teruggebracht. Toen was een extra vergadering in het oliestaatje Qatar ingelast omdat de olieprijs in een rap tempo was teruggelopen naar onder de 60 dollar per vat. In juli bereikte de prijs een piek van ruim 78 dollar per vat.

De olieprijs steeg donderdag tot boven de 62 dollar voor een vat Amerikaanse olie, toen het nieuws over de nieuwe productieverlaging naar buiten sijpelde.

Angola

Tijdens de OPEC-vergadering werd ook bekend dat Angola toetreedt tot de olieorganisatie. Het lidmaatschap van het Afrikaanse land gaat in op 1 januari. Angola kan in maart meebeslissen over nieuwe productieplafonds, als de OPEC bijeenkomt in Wenen.