DEN HAAG - Notarissen draaien zich deze dagen een slag in de rondte om het publiek te informeren over het nieuwe erfrecht. De wet, die in januari van kracht wordt, roept zoveel vragen op dat de beroepsgroep de burgers meer met lezingen voorlicht dan in persoonlijke gesprekken.

Bankiers, accountants, belastingadviseurs, maar ook een voetbalclub hebben bij notaris S. Van Heijst van het kantoor Verhees Van der Plas Notarissen in Katwijk aan Zee aangeklopt voor een voordracht. "De meesten willen gewoon weten wat de nieuwe wet voor hen betekent", zei hij dinsdag.

De grondgedachte in de nieuwe wet komt erop neer dat bij gehuwden in geval van overlijden het vermogen automatisch toekomt aan de overgebleven partner. Het nageslacht kan niet meer het kindsdeel opeisen. Daarmee hoopt de wetgever te voorkomen dat de overgeblevene in de problemen komt en eventueel het huis moet verkopen omdat kinderen aankloppen en onmiddellijk het deel van de nalatenschap willen binnenhalen.

Zestig uur per week

Van Heijst maakt momenteel zestig uur per week. Dat levert weliswaar extra inkomsten op, maar verder valt daaraan weinig arbeidsvreugd te beleven. "Steeds weer hetzelfde verhaal afdraaien is niet bijster spannend."

Duidelijk meer afstand neemt notaris D. de Waard van het kantoor De Waard & Wegener in Gouda. Hij gebruikt de kerstdagen om in alle rust de zaken nog eens goed door te nemen. "Dan heb ik daar alle tijd voor."

Het nieuwe erfrecht heeft het stelsel op zijn kop gezet. "Geen steen is op de ander gebleven. Iedere regel is veranderd en aangepast aan deze tijd," aldus M. Van Mourik, hoogleraar notarieel recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen in het Notariaat Magazine, het opinieblad van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De huidige wet stamt uit 1838.

De drukte zal na de jaarwisseling nog aanhouden, zo verwacht de KNB. De publieksvoorlichting bereikt in de tweede week van januari een hoogtepunt als de KNB huis aan huis een informatiekrant verspreidt. Die is in een oplage van 6,6 miljoen exemplaren gedrukt.