ALMERE - De Rabobank heeft het kasteel dat in Almere wordt gebouwd gekocht via de speciaal opgerichte dochteronderneming Pakhuis BV. Dat heeft de bank dinsdag bevestigd.

Rabobank Nederland wilde het kasteel in eigen handen krijgen om zelf de financiële controle uit te oefenen. Eerder wilde Rabo het prestigieuze nieuwbouwproject aan het Gooimeer, laten veilen om zo de miljoenenschuld van aannemer T. Blom te kunnen incasseren.

De rechter in Zwolle heeft dinsdag ingestemd met het bod van ruim 11 miljoen euro. Pakhuis BV gaat de toekomst van het kasteel verder vormgeven. De gemeente Almere heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen de verkoop.

Een woordvoerder van de bank kan nog niet aangeven wat er nu precies met het gebouw gaat gebeuren. Het is de bedoeling dat het kasteel, dat een hotel, een trouwaccommodatie en een horecagelegenheid onderdak moet gaan bieden, eind 2004 de deuren opent. De bouw staat echter al sinds het voorjaar op een laag pitje.

Rabobank Nederland trok zich terug als sponsor na een schandaal over leningen van zijn kantoor in Eemnes aan bouwer Blom zonder goedkeuring van het hoofdkantoor. Blom heeft een schuld van 22 miljoen euro bij de bank. De Rabobank wilde daarom het kasteel laten veilen om de miljoenenschuld te kunnen incasseren.