NAARDEN - Het industrieel concern Stork belegt voor de derde keer een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Op 18 januari volgend jaar worden twee voorstellen van de grootaandeelhouders Centaurus en Paulson besproken. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De twee investeringsmaatschappijen willen het vertrouwen in de raad van commissarissen van Stork opzeggen. Eind november riepen Centaurus en Paulson de andere aandeelhouders op om de motie van wantrouwen te steunen. Verder stelden de grootaandeelhouders dat Stork voortaan toestemming moet vragen aan de aandeelhouders om transacties van honderd miljoen euro of meer uit te mogen voeren. Stork vindt de voorstellen niet in het belang van het bedrijf.

Last

Stork zei donderdag in een brief aan de aandeelhouders last te hebben van de bemoeienis van Centaurus en Paulson. "Overnameprooien en potentiële kopers vragen zich af of Stork in staat is een transactie uit te voeren", schrijft het bedrijf aan zijn beleggers.

Op de vorige buitengewone aandeelhoudersvergadering, op 12 oktober, stemde een meerderheid van de aanwezigen in met de plannen van Centaurus en Paulson om Stork op te splitsen. In de ogen van de twee moet het Naardense bedrijf zich uitsluitend richten op de divisie Aerospace en de andere twee divisies, Food Systems en Technical Services, verkopen.

Beursnotering

Centaurus en Paulson zijn ook niet te spreken over een onderzoek naar het eventueel beëindigen van de beursnotering. Ze vinden dat de informatie die Stork over het onderzoek gaf te summier. Het onderzoek kostte zeventien miljoen euro, volgens Centaurus en Paulson bijna een vijfde van de winst van Stork in 2005.

Rechter

Stork heeft alle voorstellen en claims van Centaurus en Paulson steevast afgewezen. Het concern besloot in oktober terug te slaan en sleepte de grootaandeelhouders voor de rechter. Stork vermoedt dat ze de Wet Melding Zeggenschap hebben overtreden door samen op te trekken zonder dit te melden aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Stork wil getuigen verhoren om de vermoedens bevestigd te zien. De eerste serie verhoren staat gepland voor 21 december.