SYDNEY - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways is donderdag akkoord gegaan met een verbeterd overnamebod van 11,1 miljard Australische dollar (6,6 miljard euro) door een internationaal consortium. De overname is de grootste in de luchtvaartgeschiedenis tot nu toe.

Bekijk video

De aandeelhouders van Qantas moeten nog wel akkoord gaan met de overname.

Het consortium Airline Partners Australia staat onder leiding van de Australische investeringsbank Macquarie Bank en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Texas Pacific Group. Het bod komt neer op 5,60 dollar per aandeel in contanten.

Afketsen

De groep bracht woensdag nog een bod uit van 5,50 dollar per aandeel. Het bestuur van Qantas verwierp dat omdat er te veel voorwaarden aan waren verbonden, zoals de eis tot vergoeding als de transactie zou afketsen.

Het verbeterde bod komt neer op een premie van 29 procent op de koers van het aandeel Qantas op 21 november, toen werd bekendgemaakt dat er een bod was uitgebracht.

Het bod overtreft dat van U.S. Airways op Delta Airlines van 8,6 miljard dollar. Het is de grootste overname door private investeerders in het Verre Oosten, buiten Japan. Het is ook de eerste acquisitie van een luchtvaartmaatschappij door investeringsmaatschappijen.

Aandelen

De Australische wet schrijft voor dat een individuele investeerder niet meer dan een kwart van de aandelen van een bedrijf mag bezitten en dat buitenlandse investeerders geen meerderheidsbelang mogen hebben. Ook moet een bedrijf voor het merendeel in Australische handen blijven.

Macquarie Bank krijgt een belang van ongeveer 15 procent terwijl Texas Pacific Group 25 procent neemt. De Australische financieringsmaatschappijen Allco Finance Group en Allco Equity Partners bezitten een gezamenlijk belang van 35 procent. De Canadese investeerder Onex krijgt 12,5 procent en andere buitenlandse investeerders samen 11,5 procent. Het bestuur van Qantas krijgt een belang van 1 procent.

Kangoeroe

De luchtvaartmaatschappij, bekend als de 'vliegende kangoeroe' wegens zijn rode staartlogo, werd in 1920 in Queensland opgericht. Zij is een van de meest winstgevende luchtvaartmaatschappijen ter wereld. De investeerders hebben al laten weten Qantas niet op te willen breken of onderhoudswerk uit te besteden in het buitenland.

Vliegtuigen

Ook blijft Qantas vliegen op regionale routes in Australië. Het consortium zei verder dat het doorzet met de geplande investering van 10 miljard dollar over de komende vijf jaar, onder meer voor de aanschaf van zeventig nieuwe vliegtuigen.

Werknemers

Bestuursvoorzitter Geoff Dixon blijft nog minstens drie jaar aan als topman van Qantas. De luchtvaartmaatschappij telt in totaal 38.000 werknemers wereldwijd.

Qantas heeft nu nog een notering aan de effectenbeurs in Sydney. Als de overname is afgerond, wordt die van de beurs gehaald. Qantas is lid van de luchtvaartalliantie Oneworld met daarin ook British Airways en American Airlines.